Pielgrzymka do GRECJI

Śladami św.Pawła

08 – 19.10.2019 r. / 12 dni /

ZAPISY DO 15 MARCA 2019 r.

Dzień I /8 października 2019 r. – wtorek/: KRAKÓW - BELGRAD

Zbiórka- Kraków - godz. 6.00 na parkingu autokarowym przy Sanktuarium Miłosierdzia Bożego w Łagiewnikach, a o 6.30 godz. odbędzie się Msza św. rozpoczynająca naszą pielgrzymkę, następnie pojedziemy na nocleg w Belgradzie (Serbia)

Dzień II /9 października 2019 r. – środa/: BELGRAD - SALONIKI

Wczesnym rankiem po Mszy św. i śniadaniu krótkie zwiedzanie Belgradu a następnie pojedziemy na obiadokolację i nocleg do Salonik w Grecji.

Dzień III /10 października 2019 r. – czwartek/: SALONIKI – VERIA – KALAMBAKA

Śniadanie.Saloniki – zwiedzanie miasta (Biała Wieża, Rotunda, Łuk Galeriusza), a następnie przejazd do Verii (Berea), gdzie znajdują się Bizantyjskie Świątynie oraz pomnik św. Pawła. Dojazd do Kalambaki. Zakwaterowanie w hotelu. Obiadokolacja. Nocleg w Kalambace.

Dzień IV /11 października 2019 r. – piątek/: METEORY – ATENY

Śniadanie. Zwiedzanie Meteorów – słynnych bizantyjskich klasztorów zbudowanych przez Mnichów na niedostępnych, przypominających maczugi skałach. Po południu przejazd do Aten. Zakwaterowanie w hotelu. Wieczorem obiadokolacja z folklorem greckim w tawernie u stóp Akropolu. Nocleg w Atenach.

Dzień V /12 października 2019 r. – sobota/: ATENY – LOUTRAKI

Śniadanie. Zwiedzanie Aten – stolicy Grecji: wzgórze Akropolu zwieńczone ruinami Partenonu, brama Propyleje, świątynia Ateny, Nike oraz Erechtejon ze słynnym krużgankiem, Muzeum Akropolu, Odeon Herodosa Attyka, wieża wiatrów, świątynie Zeusa Olimpijskiego, Grób Nieznanego Żołnierza, spacer po Plaka – dzielnicy Aten. Powrót do hotelu w Atenach Obiadokolacja, nocleg

Dzień VI /13 października 2019 r. – niedziela/: KORYNT – MYKENY – EPIDAUROS – NAFPLION

Śniadanie. Przejazd na Peloponez. Zwiedzanie antycznego Koryntu: dorycka Świątynia Appolina, rzymska fontanna Pejrene oraz Bema – mównica, z której nauczał św. Paweł. Przejazd do Myken: Lwia Brama, Pałac Agamemnona, malownicze mury obronne oraz Grób Agamemnona.Obiadokolacja i nocleg w hotelu w Tolo.

Dzień VII /14 października 2019 r. – poniedziałek: ARGOLIDA

Po śniadaniu przejazd doArgolida, Epidauros: teatr zbudowany w IV w. p.n.e. Zwiedzanie miasta Nauplion. Jeżeli będą dobre warunki pogodowe dodatkowo krótki rejs statkiem na wyspę Hydra i Spetses. Nocleg w Tolo

Dzień VIII /15 października 2019 r. – wtorek/: LOUTRAKI – DELFY – RIWIERA OLIMPIJSKA

Śniadanie. Przejazd do Ossios Lukas – klasztoru św. Łukasza. Zwiedzanie Delf: sanktuarium Apollina, teatr. Obiadokolacja i nocleg w hotelu w Leptokarii.

Dzień IX /16 października 2019 r. – środa/: OLIMP

Po śniadaniu przejazd na Olimp, spacer Wąwozem Enipeas, park archeologiczny I museum w Dion, Klasztor św.Dionizego, miasteczko Palios Pantaleimonas (Stary Pantaleimon), zamek Kastro, powrót do hotelu, obiadokolacja z muzyką na żywo, występ grupy tanecznej |(wieczór grecki). Nocleg w Leptokarii

Dzień X /17 października 2019 r. – czwartek/: KAWALA – FILIPPI

Śniadanie. Wyjazd do Kawali (dawne Neapolis), skąd rozpoczął swą misję w Europie św. Paweł. Oglądanie pięknej panoramy portu i starówki. Następnie podróż do Filippi, gdzie zwiedzimy pozostałości wczesnochrześcijańskiego miasta (agora, teatr) – miejsce ochrzczenia pierwszego Europejczyka. Obiadokolacja i nocleg w Salonikach.

Dzień XI /18 października 2019 r. – piątek/: SALONIKI - BELGRAD

Po śniadaniu wyjazd z Grecji. Przejazd na nocleg i obiadokolację do Belgradu (Serbia)

Dzień XII /19 października 2019 r. – sobota/: BELGRAD - KRAKÓW

Po Mszy św. i śniadaniu powrót do Polski. Organizator zastrzega sobie prawo wprowadzenia zmian w programie w przypadku zaistnienia sytuacji od organizatora niezależnych lub po ustaleniach z grupą

ŚWIADCZENIA:

Przejazd Autokarem , - Ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków. ( Osoby które mają przewlekłe choroby powinny doubezpieczyć się indywidualnie lub za dodatkową opłatą u naszego ubezpieczyciela.) - Noclegi w klasztorach i w hotelach ( pokoje 2,3 os.) ,Wyżywienie: codziennie śniadanie i obiadokolacja. W pierwszy i ostatni dzień wyżywienie we własnym zakresie. Opieka pilota, opieka Kapłana – codzienna Msza św. Zabieramy ze sobą m.in.; ważny dowód osobisty, ksero dokumentu , lekarstwa - które przyjmujemy, wygodne obuwie, nakrycie głowy, strój kąpielowy, latarkę, zdrowotną kartę EKUZ - wyrobienie jej w NFZ we własnym zakresie.

Prosimy o stosowny ubiór podczas Mszy św. oraz przebywania w świętych miejscach: nieprzezroczyste ubrania, spódnice i sukienki bez rozcięć, poniżej kolan, bluzki dłuższe zakrywające pośladki, bez dużych dekoltów oraz nie na szelkach i ramiączkach, spodnie długie, nieobcisłe.

Cena: 890 zł + 650 euro

Tel. 694-867-207

Termin wpłat: Przed wpłatą prosimy o zgłoszenie się i potwierdzenie wolnego miejsca oraz podanie danych potrzebnych do ubezpieczenia: imię, nazwisko, adres zameldowania, numer pesel, numer dokumentu i do kiedy ważny, telefon kontaktowy.

I zaliczka – 300 zł – do 01 marca 2019 r.

II zaliczka - 290 zł – do 01 czerwca 2019 r.

III wpłata – 300 zł + 650 euro – zabieramy we własnym zakresie

Wpłaty prosimy dokonywać na konto Fundacji z dopiskiem "Grecja”:

Bank: BGŻ BNP Paribas,