Pielgrzymki 2018

MARYJNA PIELGRZYMKA

dla SINGLI do 35 roku życia

do Medjugorie na Festiwal Młodych

z częścią integracyjno-wypoczynkową w Albanii.

27.07 – 07.08.2017 r. / 12 dni /

Jesteś samotny, kogoś brakuje przy Twoim boku, szukasz osoby z wartościami to ten wyjazd jest dla Ciebie.

Zapraszamy 50 osób ( w tym połowę dziewcząt i połowę chłopców)

Dzień 1 – 27 lipca 2019 r. / sobota/

Kraków - zbiórka o 05.30 na parkingu autokarowym przy Sanktuarium Miłosierdzia Bożego w Łagiewnikach . Następnie pojedziemy do Spytkowic gdzie w drewnianym kościółku z 1758 r. Mszą św. rozpoczniemy naszą pielgrzymkę prosząc o błogosławieństwo i potrzebne łaski na czas pielgrzymowania. Przejazd na nocleg do Belgradu (Serbia).

Dzień 2 – 28 lipca 2019 r. / niedziela /

Po porannej Mszy św. i po śniadaniu wyruszymy do Albani na nocleg do Hotelu w DIVJAKA RESORT - pięknie położony w dużym ogrodzie (ok. 3500 m2), otoczony lasem sosnowym, oferujący idealne warunki do wypoczynku. Na terenie obiektu restauracja, bar, pizzeria, recepcja, kantor wymiany walut (w recepcji), boisko do siatkówki i koszykówki, tenis, internet Wi-Fi. Ośrodek posiada prywatną plażę z bezpłatnymi parasolami i leżakami. Do centrum miasta ok. 4 km. W obiekcie znajduje się piękny basen kąpielowy z leżakami przy basenie.

Dzień 3-5 – 29-31 lipca 2019 r. / poniedziałek, wtorek, środa /

Przez trzy dni będziemy odpoczywać na plaży oraz uczestniczyć w różnych ciekawych zajęciach. Będzie wiele atrakcyjnych niespodzianek. Jeden dzień poświęcimy na zwiedzanie i będziemy mieć wycieczkę fakultatywną: Pierwszą atrakcją będzie miejscowość Kruja. Tu najważniejszym punktem jest tzw. turecka uliczka, na której możemy kupić oryginalne pamiątki (wśród nich dywany, ceramikę, biżuterię – filigran, tradycyjne albańskie nakrycia głowy, a także magnesy, pocztówki i inne drobiazgi). Uliczka prowadzi również do twierdzy Skanderbega – najważniejszej postaci w historii Albanii. Po czasie spędzonym w Kruji kierujemy się do stolicy Albanii – Tirany. Zwiedzanie rozpoczynamy od wjazdu na górę Dajti! Atrakcja pozwoli zobaczyć Tiranę z zupełnie innej perspektywy. Odwiedzimy również słynny komunistyczny bunkier przeciwatomowy w 2016 roku otwarty dla turystów, czyli Bunk’art! Bunk’art to muzeum komunizmu, a zarazem przejmująca podróż w czasie do epoki Envera Hodży. Po czasie wolnym w centrum Tirany przyjdzie czas na spacer. Zaczniemy go placu Skanderbega, gdzie znajduje się charakterystyczna mozaika, która jest jednym z symboli kraju.. Następnie idziemy główną ulicą miasta, na której znajdują się m.in. Pałac Prezydencki i inne budynki rządowe oraz Katedra św. Pawła. Zatrzymujemy się również pod Piramidą Hodży i docieramy do Placu św. Matki Teresy. Codziennie Msza św. w Kościele u Polskich Misjonarzy.

Dzień od 6 do 11 – (od 1 do 6 sierpnia 2019 r.) /od czwartku – do wtorku/

W czwartek po śniadaniu wyjedziemy do Medjugorie na Festiwal Młodych. Całość programu przygotowana jest przez Ojców Franciszkanów pracujących w Sanktuarium Królowej Pokoju : obejmuje – od godz.9.00 modlitwę poranną ,wykłady i świadectwa do godz.12,00 Przerwa każdego dnia w godz. od 12.00 –16.00. W kolejności wykłady i świadectwa .O godz.18.00 różaniec, godz.19.00 Msza św. Godz.22.00 Adoracja Najświętszego Sakramentu. Dnia 4.08 cały dzień poświęcony jest Wspólnocie CENACOLO i o godz.21.30 przewidziany jest spektakl w wykonaniu członków wspólnoty Cenacolo. Dnia 6.08 – zakończenie Festiwalu Młodych uroczystą Mszą Świętą na Górze Kriżevac o godz.5.00 rano.

2 sierpnia - będziemy uczestniczyć w objawieniu dla Mirjany.

6 sierpnia - przed południem wyruszymy z Medjugorie na nocleg do Novigrad na Dobri na Chorwacji. Tam będziemy mieć wesołe zakończenie pielgrzymki przy grillu lub ognisku (w zależności od pogody).

Dzień 12 – 7 sierpnia 2019 r. /środa/

Na ostatniej Mszy św. na tej pielgrzymce, która zostanie odprawiona w Sanktuarium w Maria Bistrica /nazywanej Chorwacką Częstochową/, w której znajduje się cudami słynąca czarna drewniana figura Matki Bożej z Dzieciątkiem pochodząca z XV w będziemy dziękować za wszystkie otrzymane łaski prosząc o dalsze Boże Błogosławieństwo, po czym udamy się już bezpośrednio w drogę powrotną do Krakowa. Przyjazd późnym wieczorem.

ŚWIADCZENIA:

Przejazd Autokarem, Ubezpieczenie od Następstw Nieszczęśliwych Wypadków. Osoby które mają przewlekłe choroby muszą doubezpieczyć się indywidualnie lub za dodatkową opłatą u naszego ubezpieczyciela Noclegi w klasztorach, hotelu 4* i na kwaterze prywatnej ( pokoje 2,3,4 os.) ,Wyżywienie codziennie śniadanie i obiadokolacja. W pierwszy i ostatni dzień wyżywienie we własnym zakresie , Opieka pilota, Opieka Kapłana – codzienna Msza św.

ważny paszport,

radio ze słuchawkami w celu odbioru tłumaczenia Mszy św. na język polski, lekarstwa - które przyjmujemy, wygodne obuwie, nakrycie głowy, strój kąpielowy, prześcieradło lub ręcznik na plażę, kremy lub olejki do opalania, latarkę, krzesełko, zdrowotną kartę EKUZ - wyrobienie jej w NFZ we własnym zakresie.

Prosimy o stosowny ubiór podczas Mszy św. oraz przebywania w świętych miejscach:

nieprzezroczyste ubrania, spódnice i sukienki bez rozcięć, poniżej kolan, bluzki dłuższe zakrywające pośladki, bez dużych dekoltów oraz nie na szelkach i ramiączkach, spodnie długie, nieobcisłe.

Organizator zastrzega sobie prawo wprowadzenia zmian w programie w przypadku zaistnienia sytuacji od organizatora niezależnych. .

CENA: 550 Zł + 315 euro

mail: salkhoch@wp.pl

I wpłata – 200 zł do 15 grudnia 2018 r.

II wpłata – 350 zł + 315 euro –zabieramy we własnym zakresie.

Wpłaty prosimy dokonywać na konto Fundacji z dopiskiem "Festiwal Młodych”:

Bank: BGŻ