MARYJNA PIELGRZYMKA

do Medjugorie

z wypoczynkiem w Albanii

24.08 – 03.09.2019 r. / 11 dni /

Na prośbę pielgrzymów zmieniamy trasę dojazdu do Albanii i nie będzie przejazdu przez Kosowo i dlatego będzie można pielgrzymować tylko posiadając dowód osobisty

SĄ JESZCZE WOLNE MIEJSCA. ZAPRASZAMY!!!

Dzień 1 – 24 sierpnia 2019 r. / sobota/

Kraków - zbiórka o 05.30 na parkingu autokarowym przy Sanktuarium Miłosierdzia Bożego w Łagiewnikach . Następnie pojedziemy do Spytkowic gdzie w drewnianym kościółku z 1758 r. Mszą św. rozpoczniemy naszą pielgrzymkę prosząc o błogosławieństwo i potrzebne łaski na czas pielgrzymowania. Przejazd na nocleg do Belgradu (Serbia).

Dzień 2 – 25 sierpnia 2019 r. / niedziela /

Po porannej Mszy św. i po śniadaniu wyruszymy do Albani na nocleg do Hotelu w DIVJAKA RESORT - pięknie położony w dużym ogrodzie (ok. 3500 m2), otoczony lasem sosnowym, oferujący idealne warunki do wypoczynku. Na terenie obiektu restauracja, bar, pizzeria, recepcja, kantor wymiany walut (w recepcji), boisko do siatkówki i koszykówki, tenis, internet Wi-Fi. Ośrodek posiada prywatną plażę z bezpłatnymi parasolami i leżakami. Do centrum miasta ok. 4 km. W obiekcie znajduje się piękny basen kąpielowy z leżakami przy basenie.

Dzień 3-5 – 26-28 sierpnia 2019 r. / poniedziałek, wtorek, środa /

Przez trzy dni będziemy odpoczywać na plaży oraz uczestniczyć w różnych ciekawych zajęciach. Będzie wiele atrakcyjnych niespodzianek. Jeden dzień poświęcimy na zwiedzanie i będziemy mieć wycieczkę fakultatywną: Pierwszą atrakcją będzie miejscowość Kruja. Tu najważniejszym punktem jest tzw. turecka uliczka, na której możemy kupić oryginalne pamiątki (wśród nich dywany, ceramikę, biżuterię – filigran, tradycyjne albańskie nakrycia głowy, a także magnesy, pocztówki i inne drobiazgi). Uliczka prowadzi również do twierdzy Skanderbega – najważniejszej postaci w historii Albanii. Po czasie spędzonym w Kruji kierujemy się do stolicy Albanii – Tirany. Zwiedzanie rozpoczynamy od wjazdu na górę Dajti! Atrakcja pozwoli zobaczyć Tiranę z zupełnie innej perspektywy. Odwiedzimy również słynny komunistyczny bunkier przeciwatomowy w 2016 roku otwarty dla turystów, czyli Bunk’art! Bunk’art to muzeum komunizmu, a zarazem przejmująca podróż w czasie do epoki Envera Hodży. Po czasie wolnym w centrum Tirany przyjdzie czas na spacer. Zaczniemy go placu Skanderbega, gdzie znajduje się charakterystyczna mozaika, która jest jednym z symboli kraju.. Następnie idziemy główną ulicą miasta, na której znajdują się m.in. Pałac Prezydencki i inne budynki rządowe oraz Katedra św. Pawła. Zatrzymujemy się również pod Piramidą Hodży i docieramy do Placu św. Matki Teresy. Codziennie Msza św. w Kościele u Polskich Misjonarzy.

Dzień od 6 do 10 – (od 29 sierpnia do 02 września 2019 r.) /od czwartku – do poniedziałku/

W czwartek po śniadaniu wyjedziemy do Medjugorie Przez kolejne 4 dni będziemy brać udział w Międzynarodowej Mszy św. i różańcu w parafialnym Kościele św. Jakuba; w Adoracji, pójdziemy Drogą Krzyżową na GÓRĘ KRIŻEVAC , wejdziemy także na GÓRĘ OBJAWIEŃ - PODBRDO odmawiając wspólnie różaniec; w miarę możliwości spotkamy się w OAZIE CENACOLO z chłopcami wychodzącymi z narkomani, którzy przekażą swoje świadectwo oraz będziemy mieć wolny czas dla siebie na modlitwę i kontemplację. W czwartek 02 maja będziemy uczestniczyć w comiesięcznym objawieniu Matki Bożej Mirjanie. Będzie również czas na indywidualną modlitwę i skupienie. 02 września - około południa wyruszymy z Medjugorie na nocleg do Novigrad na Dobri na Chorwacji. Tam będziemy mieć wesołe zakończenie pielgrzymki przy grillu lub ognisku (w zależności od pogody).

Dzień 11 – 03 sierpnia 2019 r. /środa/

Na ostatniej Mszy św. na tej pielgrzymce, która zostanie odprawiona w Sanktuarium w Maria Bistrica /nazywanej Chorwacką Częstochową/, w której znajduje się cudami słynąca czarna drewniana figura Matki Bożej z Dzieciątkiem pochodząca z XV w będziemy dziękować za wszystkie otrzymane łaski prosząc o dalsze Boże Błogosławieństwo, po czym udamy się już bezpośrednio w drogę powrotną do Krakowa. Przyjazd późnym wieczorem.

ŚWIADCZENIA:

Przejazd Autokarem, Ubezpieczenie od Następstw Nieszczęśliwych Wypadków. Osoby które mają przewlekłe choroby muszą doubezpieczyć się indywidualnie lub za dodatkową opłatą u naszego ubezpieczyciela Noclegi w klasztorach, hotelu 4* i na kwaterze prywatnej ( pokoje 2,3,4 os.) ,Wyżywienie codziennie śniadanie i obiadokolacja. W pierwszy i ostatni dzień wyżywienie we własnym zakresie , Opieka pilota, Opieka Kapłana – codzienna Msza św.

Zabieramy ze sobą m.in.

ważny paszport, radio ze słuchawkami w celu odbioru tłumaczenia Mszy św. na język polski, lekarstwa - które przyjmujemy, wygodne obuwie, nakrycie głowy, strój kąpielowy, prześcieradło lub ręcznik na plażę, kremy lub olejki do opalania, latarkę, krzesełko, zdrowotną kartę EKUZ - wyrobienie jej w NFZ we własnym zakresie.

Prosimy o stosowny ubiór podczas Mszy św. oraz przebywania w świętych miejscach: nieprzezroczyste ubrania, spódnice i sukienki bez rozcięć, poniżej kolan, bluzki dłuższe zakrywające pośladki, bez dużych dekoltów oraz nie na szelkach i ramiączkach, spodnie długie, nieobcisłe.

Organizator zastrzega sobie prawo wprowadzenia zmian w programie w przypadku zaistnienia sytuacji od organizatora niezależnych. .

CENA: 550 Zł + 295 euro

Zapisy: Tel. 538-194-694

Tel. 694-867-207

Mail: salkhoch@wp.pl

Terminy wpłat: Przed wpłatą prosimy o zgłoszenie się i potwierdzenie wolnego miejsca oraz podanie danych: Imię, Nazwisko, adres zameldowania, numer pesel, numer dokumentu i data ważności, telefon kontaktowy.

I wpłata – 200 zł do 15 marca 2019 r.

są jeszcze wolne miejsca. ZAPRASZAMY!!!

II wpłata – 350 zł + 295 euro –zabieramy we własnym zakresie.

Wpłaty prosimy dokonywać na konto Fundacji z dopiskiem "SIERPIEŃ”:

Bank: BGŻ BNP Paribas