Pielgrzymki 2022

STRACHOCINA – Św. Andrzej Bobola – Patron Polski

KALWARIA PACŁAWSKA - Sł.B.Wenanty Katarzyniec

STARA WIEŚ – Sł.B.Leonia Nastał, Bł.Cesetyna Faron

KOMAŃCZA – Izba Pamięci Kardynała Stefana Wyszyńskiego.

11.11.2020 –środa /jednodniowa/

PROGRAM:

Zbiórka na parkingu autokarowym przy Sanktuarium Miłosierdzia Bożego w Krakowie o godz. 5.30 przejazd do Starej Wsi k/Brzozowa. Zatrzymamy się przy Klasztorze Sióstr Służebniczek Niepokalanej NMP gdzie znajduje się krypta s.Leonii Nastał oraz miejsce pamięci Bł.Celestyny Faron.

Po krótkiej modlitwie podjedziemy do Bazyliki Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny w Starej Wsi gdzie znajduje się cudowny obraz przedstawiający scenę Zaśnięcia i Wniebowzięcia NMP. Chwila odpoczynku oraz możliwość wypicia kawy lub herbaty w Jezuickiej kawiarence.

Następnie pojedziemy do Starchociny do św.Andrzeja Boboli gdzie 10 listopada 2019 r. powierzyliśmy św.Andrzejowi naszą Fundację “Róże Maryi” pod Jego patronat. Zapoznanie się z historią miejsca, Msza św., modlitwa, obiad u Sióstr Franciszkanek Rycerstwa Niepokalanej.

Po obiedzie udamy się do Komańczy do Klasztoru Sióstr “Nazaretanek” gdzie znajduje się Izba Pamięci Kardynała Stefana Wyszyńskiego, który będzie beatyfikowany w a w Komańczy był internowany.

Następnie pojedziemy do Kalwarii Pacławskiej, gdzie będziemy mogli przekazać wszystkie nasze sprawy i prośby Matce Bożej Pacławskiej- Słuchającej oraz pomodlić się przy grobie Sł.B o.Wenantego Katarzyńca.

Powrót do Krakowa w późnych godzina wieczornych.

Dlaczego Kalwaria Pacławska -

Kiedy św. Maksymilian Maria Kolbe tworzył „Rycerza Niepokalanej” znalazł się w poważnych kłopotach finansowych. Wyczerpał wszelkie możliwości zdobycia koniecznych funduszy. Wpadł na pomysł, by zwrócić się do swego niedawno zmarłego przyjaciela – o. Wenantego. Ten jeszcze za życia obiecał mu pomóc i spełnił swoją obietnicę już po śmierci. Wstawiennictwo o. Wenantego Katarzyńca okazuje się wciąż skuteczne, jeśli tylko w podejmowanych działaniach szuka się chwały Boga.

Kiedy masz trudności finansowe, problemy prawne lub biznesowe, szukasz pracy, szukasz dobrej żony czy męża, masz dolegliwości zdrowotne zwróć się do o.Wenantego a na pewno Ci pomoże.

W Sanktuarium znajduje się cudowny Obraz Matki Bożej. W 1685 r. zanotowano pierwszy cud przez wstawiennictwo Matki Bożej - uratowanie kościoła od pożaru. W XVIII w. kult Matki Bożej Kalwaryjskiej zaczął się rozwijać, zanotowano w księgach ponad 50 cudów. 15 sierpnia 1882 r. odbyła się koronacja łaskami słynącego obrazu Matki Bożej Kalwaryjskiej koronami papieskimi. W tym roku obchodzono 350-lecie założenia Kalwarii Pacławskiej.

Cena:

Kraków – 140 zł

Tarnów – 130 zł

Świadczenia:

Przejazd autokarem, ubezpieczenie, opieka Kapłana i pilota, ofiara w Sanktuariach, przewodnik, obiad (zupa i drugie danie)

Zapisy:

Tel.538-194-694

694-867-207

mail: biuro@fundacja-roze-maryi.pl

Przed wpłatą prosimy o zgłoszenie się i potwierdzenie wolnego miejsca oraz podanie danych: Imię, Nazwisko, adres zameldowania, numer pesel, telefon kontaktowy.

Wpłata – 50 zł do 01 października 2020 r.

Pozostałą kwotę zabieramy ze sobą we własnym zakresie.

Wpłaty prosimy dokonywać na konto Fundacji z dopiskiem „ Kalwaria”:

Fundacja "Róże Maryi"

os.Tysiąclecia 84,