ZIEMIA ŚWIĘTA

13.11 – 21.11.2020 r. / 9 dni/

Dzień 1 - 13.11 (piątek): KRAKÓW – TEL AVIV

Zbiórka na Lotnisku Balice w Krakowie o godz. 18.00 w Kaplicy Lotniskowej. Msza św. na rozpoczęcie pielgrzymki a następnie odprawa. Wylot do Tel Avivu. Przylot na lotnisko Ben Gurion w Tel Avivie

Dzień 2, 14.11 (sobota): PRZYLOT – TEL AVIV – G. OLIWNA

Po wylądowaniu o godz. 4:35 i spotkaniu z przewodnikiem, przejazd do Tel Avivu – zwiedzanie najstarszej części miasta – Jaffo. Spacer brzegiem morza Śródziemnego. Dla chętnych kąpiel. Następnie przejazd do Jerozolimy. Wyjazd autokarem na Górę Oliwną – panoramiczny widok na Wzgórze Świątynne oraz mury Starego Miasta. Następnie zwiedzanie kościoła Pater Noster - Ojcze Nasz, Kościół Dominus Flevit (Pan zapłakał), Ogród – Getsemani i Bazylika Męki Pańskiej, kościół grobu Maryi. Przejazd do hotelu. Zakwaterowanie. Odpoczynek po podróży i kolacja.

Dzień 3, 15.11 (niedziela): BETLEJEM - HERODION

Śniadanie. Zwiedzanie Betlejem - Bazylika Narodzenia Pana Jezusa. Kościół ten powstał w miejscu narodzenia Jezusa i jest najstarszym czynnym kościołem na świecie, Grota Mleczna, Grota św. Hieronima w kościele św. Katarzyny, Pole Pasterzy - gdzie aniołowie obwieścili pasterzom narodzenie Chrystusa. Wizyta u Sióstr Elżbietanek w Betlejemskim Sierocińcu. Spacer pod mur dzielący Izrael od Palestyny. Przejazd do Herodionu – ruin pałacu Heroda, gdzie w 2007 r. znaleziono jego grób.. Obiadokolacja i nocleg w Betlejem. Dla chętnych zwiedzanie „Jerozolimy nocą” (ok. 25 USD/os): w programie przejazd przez dzielnice ortodoksyjnych Żydów – Mea Shearim, Menora pod Knesetem, panorama wieczorna na oświetlone Stare Miasto oraz przejście przez Dzielnicę Żydowską Starego Miasta pod Ścianę Płaczu.

Dzień 4, 16.11 (poniedziałek): WADI QELT- JERYCHO – MORZE MARTWE – QUMRAN – KACAR EL JAHUD - BETANIA

Śniadanie. Przejazd do kanionu Wadi Qelt (panorama), Jerycho (najstarsze miasto świata) - krótki postój pod Qarantal - Góra Kuszenia Jezusa oraz zdjęcia pod drzewem Sykomora (możliwość wjazdu kolejką linową na G. Kuszenia do Klasztoru Kuszenia – 15 USD/os). Plażowanie i kąpiel w Morzu Martwym na prywatnej plaży (największa depresja na świecie – 417 m ppm) a następnie Qumran – panorama na groty, gdzie znaleziono słynne zwoje Pisma Świętego. Wizyta nad Jordanem w prawdziwym miejscu chrztu Chrystusa – Kacar El Jahud. Następnie Betania: kościół i grobowiec Łazarza. Obiadokolacja i nocleg w Betlejem.

Dzień 5, 17.11 (wtorek): JEROZOLIMA: DROGA KRZYŻOWA

Śniadanie. Wyjazd do Jerozolimy. Przejście przez bramę Św. Szczepana, Kościół św. Anny i sadzawka Betesda, Droga Krzyżowa (nabożeństwo) od miejsca skazania Jezusa - Via Dolorosa - do Golgoty i Bazyliki Grobu Pańskiego. Czas na osobistą modlitwę. Zwiedzanie Kotel Maarawi (Ściana Płaczu). Obiadokolacja i nocleg w Betlejem.

Dzień 6, 18.11 (środa): EIN KAREM – YAD VASHEM – G. SYJON

Śniadanie. Przejazd do Ein Karem (kościół Nawiedzenia św. Elżbiety i Narodzenia św. Jana Chrzciciela). Muzeum Holokaustu: Yad Vaszem. Góra Syjon – Bazylika Zaśnięcia Najświętszej Maryi Panny, Wieczernik oraz grób króla Dawida. Kościół In Galicantu. Obiadokolacja i nocleg w Betlejem.

Dzień 7, 19.11 (czwartek): CEZAREA – HAJFA - KANA - NAZARET

Śniadanie. Przejazd do Cezarei Nadmorskiej – podziwianie wspaniale zachowanego akweduktu z czasów rzymskich. Następnie przejazd do Hajfy: kościół Stella Maris, klasztor Karmelitański, panorama na ogrody Bahajskie i zatokę Hajfa. Przejazd do Kany Galilejskiej – gdzie Jezus przemienił wodę w wino: dla chętnych możliwość odnowienia przyrzeczeń małżeńskich oraz zakupu wina. Przejazd do Nazaretu. Następnie zwiedzanie Nazaretu: Bazylika Zwiastowania i dom św. Józefa, gdzie mieszkała Święta Rodzina. Zakwaterowanie w hotelu. Obiadokolacja i nocleg.

Dzień 8, 20.11 (piątek): G. TABOR - G. BŁOGOSŁAWIEŃSTW – TABHA- KAFARNAUM

Śniadanie. Wjazd taksówkami wieloosobowymi (tzw szerut taxi) na górę Tabor. Następnie przejazd dookoła Jeziora Galilejskiego: Góra Błogosławieństw, Tabha - miejsce cudownego rozmnożenia ryb i chleba oraz miejsce prymatu Piotra, Kafarnaum: Dom Piotra i stara synagoga, rejs po Jeziorze Galilejskim z modlitwą, śpiewaniem i tańcami. Dla chętnych możliwość degustacji ryby św. Piotra (ok. 20 USD/os). Przejazd Doliną Jordanu i przez Pustynię Judzką do Betlejem. Obiadokolacja i nocleg w Betlejem.

Dzień 9 - 21.11 (sobota): JEROZOLIMA - TEL AVIV – WARSZAWA

Śniadanie. Transfer na lotnisko Ben Gurion – godzina będzie podana.. Zakończenie pielgrzymki krótką modlitwą dziękczynną na lotnisku lub Mszą św. w zależności od godziny przylotu.

Program jest ramowy (orientacyjny), kolejność realizacji poszczególnych punktów programu może ulec zmianie lub przestawieniu.

przelot samolotem Kraków - Tel –Aviv, przejazdy autokarem klimatyzowanym, noclegi w pokojach 2-os. w hotelach , śniadania typu bufet szwedzki, obiadokolacji ciepłe posiłki, zwiedzanie zgodnie z programem (kolejność może ulec zmianie), przejazd taksówkami na Górę Tabor, rejs statkiem, bilety wstępu do miejsc kultu, zwyczajowe napiwki dla kierowców oraz przewodnika,, ubezpieczenie NNW i KL Osoby które mają przewlekłe choroby powinny doubezpieczyć się indywidualnie lub za dodatkową opłatą u naszego ubezpieczyciela , opieka przewodnika oraz kapłana.

Nie wliczono w cenę i dla chętnych jest możliwość za dodatkową opłatą:

napoje do obiadokolacji (jest tylko woda), ryba św.Piotra (ok.20 $), wyjazd kolejką na Górę Kuszenia – (15$), zwiedzanie „Jerozolimy nocą” (ok. 25 USD/os), zdjęcia grupowe (ok.14 $), ofiara na tacę,

Prosimy o stosowny ubiór podczas Mszy św. oraz przebywania w świętych miejscach: nieprzezroczyste ubrania, spódnice i sukienki bez rozcięć, poniżej kolan, bluzki dłuższe zakrywające pośladki, bez dużych dekoltów oraz nie na szelkach i ramiączkach, spodnie długie, nieobcisłe, panowie tylko długie spodnie.

Najlepszą walutą dla turysty w Izraelu jest dolar amerykański (małe nominały).

CENA:

1700 Zł + 630 $

Cena przy min. 30 osobach

Tel. Ewa - 538-194-694

Cecylia - 694-867-207

mail:biuro@fundacja-roze-maryi.pl

Przy zapisie prosimy o podanie: imię i nazwisko, adres zameldowania, numer pesel, numer paszportu i do kiedy jest ważny, telefon kontaktowy.

Termin wpłat:

I zaliczka – 1700 zł – wpłata do 01 września 2020 r. są jeszcze wolne miejsca Zapraszamy!

II wpłata - 630 $ zabieramy ze sobą do Izraela

Wpłaty prosimy dokonywać na konto Fundacji z dopiskiem "Ziemia Święta”:

Fundacja "Róże Maryi" os.Tysiąclecia 84, 31-610 Kraków

Bank: BNP Paribas Numer Konta: 77 2030 0045 1110 0000 0409 1440